Je kindje in het ziekenhuis: hoe jullie samen hoop kunnen koesteren

Ronald McDonald Huis Brussel
3 min readJul 29, 2022

--

Voor sommige ouders is het jammer genoeg werkelijkheid: je kindje wordt zwaar ziek en wordt opgenomen in het ziekenhuis. Voor jou als ouder natuurlijk ongelofelijk zwaar, maar ook je kindje weet even niet wat er allemaal aan de hand is. En wanneer je hele wereld op z’n kop staat, is het niet makkelijk om de juiste woorden en gebaren te vinden om je kind aan te moedigen en goede hoop te houden. Daarom bieden wij je hieronder een helpende hand met enkele tips die we in ons Huis hebben verzameld.

Tips voor je kleine schat

Eerst en vooral beseffen kinderen vaak niet waarom ze plots naar het ziekenhuis moeten en hun vertrouwde omgeving moeten achterlaten. Daarom is het belangrijk om uit te leggen aan je kind waarom hij of zij naar het ziekenhuis moet. Doe dit op een manier die je kindje zal begrijpen, eventueel aan de hand van een boekje, toneeltje of tekeningen. Natuurlijk kan je ook steeds terecht bij de zorgverleners van je kindje, die het gewend zijn om over ziekte en behandelingen te communiceren met kinderen.

Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis kan de omgeving nogal bedreigend zijn voor je kindje: zo ver van huis, in een lege kamer en met veel onherkenbare geluiden. Daarom kan het misschien wel helpen om in de mate van het mogelijke een vertrouwde omgeving te creëren. Breng bijvoorbeeld de favoriete knuffel mee, hang een zelfgemaakte tekening aan de muur en neem een gekend verhaaltje mee om voor te lezen.

Zorg voor voldoende afleiding. Speel samen een gezelschapsspel, kijk een film of maak een gemakkelijk knutselwerkje. Als de zorgverleners het toelaten kan je af en toe ook iemand op bezoek laten komen zoals beste vriendjes, broertjes, zusjes, …

Tips voor ouders

Hou een ‘boekje van hoop’ bij. Zie je een mooie quote die jou goede moed geeft? Heb je een favoriet boek waardoor je je beter gaat voelen? Is er iemand van je familieleden of goede vrienden die jou wat kunnen oppeppen met de juiste woorden? Hou alles waar je hoop uit kan halen bij in een klein boekje waar je altijd naar kan teruggrijpen als je dat nodig hebt.

Laat je zorgen en piekergedachten zoveel mogelijk los. Geef jezelf elke dag maar één kwartiertje de tijd om over alles te piekeren. Wanneer je je dan zorgen maakt tijdens de rest van de dag, vraag je dan eerst af of het iets is waar je nu een oplossing voor kan vinden en of dit iets is wat nu aan de gang is. Als dit niet het geval is, kan je dit houden voor je volgende piekermomentje.

Hou je vast aan de kleine dingen die wel goed lopen en voldoening schenken. Ze bieden nu misschien een magere troost, maar zijn wel van grote waarde. Geniet bijvoorbeeld van de tijd die je kan doorbrengen met je kindje en elke kleine positieve verandering die je ziet, zal wonderen doen.

En het allerbelangrijkste wanneer elk moment telt? Dichtbij je zieke kindje zijn. Want samenzijn is en blijft het beste medicijn. In ons Huis bieden we een rustplek aan ouders op anderhalve minuut van het UZ Brussel, vlakbij dus. Daar kan je even je zorgen laten varen, steun vinden bij onze vrijwilligers of andere ouders en ervaringen delen. Kortom, er staat altijd een luisterend oor voor je klaar.

Bronnen

https://www.mamabaas.be/content/hoe-moet-je-omgaan-met-een-zwaar-ziek-kind

https://madreshoy.com/nl/como-animar-a-un-nino-hospitalizado/

--

--

Ronald McDonald Huis Brussel

Wij bieden een thuis aan families van gehospitaliseerde kinderen. Zo zijn de belangrijkste mensen altijd dichtbij. https://linktr.ee/RonaldMcDonaldHuisBrussel