Kangoeroezorg voor premature baby’s: een must voor ouder en kind
Kangoeroeën of buidelen, twee woorden die we steeds vaker in ons Huis horen vallen. En dan vooral van ouders die wat te vroeg zijn bevallen van hun kindje. Maar wat is het juist? En draagt het echt bij tot de gezondheid en ontwikkeling van premature kindjes? Wij zeggen in ieder geval niet voor niets ‘samenzijn is het beste medicijn’. 👇
Wat is kangoeroeën?
Kangoeroeën of buidelen kan je het best omschrijven als huid-op-huid contact tussen kind en ouder, waarbij je kindje bloot tegen je huid ligt onder een knusse, warme doek, om zo de juiste en meest comfortabele temperatuur voor jou en je kindje te garanderen en zoveel mogelijk contact mogelijk te maken.
Het is belangrijk dat je als ouder eerst een douche of bad hebt genomen met een neutrale zeep, want sterke geuren kunnen te prikkelend zijn voor je baby. Ook parfum, haarlak of nicotine kan je best vermijden. Daarnaast zijn propere en verzorgde handen en nagels een must en kies je best voor een comfortabele houding, waarin je voor langere tijd kan zitten of liggen.
Wanneer en hoelang mag je kangoeroeën?
Er is maar één factor die meespeelt of je mag buidelen of niet: de gezondheidstoestand van je baby. Wanneer je baby stabiel is (dat wil zeggen, zijn hartritme, ademhaling en zuurstofsaturatie zijn stabiel), ongeacht leeftijd of gewicht, mag je als ouder starten met kangoeroeën. Ook wanneer je baby nog aan allerlei draadjes hangt, kan het op een veilige manier gebeuren. Je verpleegkundige of vroedvrouw zal je dan ondersteunen en de nodige uitleg geven. Nog een tip van ons Huis: zorg ervoor dat je kledij aandoet die niet te warm is en die vooraan open kan.
Hoelang je mag kangoeroeën, bespreek je best met de verpleegkundige of vroedvrouw. Vaak wordt er gekozen om minimum een uur te kangoeroeën, omdat het overplaatsen van je baby van de couveuse naar jou belastend kan zijn. Hoe minder dat dus moet gebeuren, hoe beter.
De voordelen voor jouw kindje
- Kangoeroeën heeft een gunstig effect op het hartritme, de ademhaling en de zuurstofsaturatie van je prematuurtje.
- De beste lichaamstemperatuur kan op een natuurlijke manier geregeld worden.
- Het vermindert de stress van je baby, waardoor hij beter (in)slaapt en minder huilt.
- Het hechtingsproces tussen jou en je baby krijgt meteen een boost, omdat je baby je kan aankijken, je vinger kan vastnemen en je stem van kortbij kan horen.
- Borstvoeding geven loopt in de meeste gevallen beter, omdat jouw baby kortbij je tepel ligt en de melk dus kan ruiken.
- De kans op infecties vermindert.
- Vaak mogen kindjes die intensieve kangoeroezorg gekregen hebben sneller het ziekenhuis verlaten.
De voordelen voor mama én papa
- Het hechtingsproces tussen jou en je baby start meteen. Door de geur van de baby, wordt de aanmaak van de stof oxytocine, ook bekend als het liefdeshormoon, gestimuleerd. Hierdoor voel je je als ouder meteen verbonden met je kind.
- De stof oxytocine, stimuleert ook de melkproductie bij borstvoeding.
- Daarbovenop zorgt deze stof ervoor dat stress en negatieve gevoelens verminderen.
- Je leert je baby veel sneller kennen, waardoor je snel bepaalde signalen (bijvoorbeeld wenen om te eten, wenen door pijn, …) zal herkennen en je je daar comfortabeler bij zal voelen. Je kan als ouder ook veel sneller inspelen op deze signalen, waardoor er meer positieve interacties zijn tussen jou en je baby.
Zo zie je maar: altijd dichtbij zijn, heeft veel voordelen voor jullie allebei. En als je ook ’s nachts dichtbij je kindje wil blijven, staan wij natuurlijk klaar om je welkom te heten en je te ondersteunen in onze Thuis ver van huis. ❤
Bronnen:
https://www.mamabaas.be/content/kangoeroezorg-goed-voor-ouders-%C3%A9n-premature-babys