Je baby is een prematuurtje: wat kan je verwachten?

Ronald McDonald Huis Brussel
4 min readNov 7, 2022

Als je langverwachte kindje plots wat vroeger geboren wordt, staat je leven even stil. Je kindje is nog wat kwetsbaarder, kan gezondheidsproblemen hebben en moet vaak nog wat langer in het ziekenhuis verblijven. Uiteraard roept dit veel vragen op bij jou als ouder. Wij proberen hieronder zo goed mogelijk samen te vatten wat je kan verwachten en geven enkele tips mee om je de eerste dagen en weken op weg te helpen.

Wanneer is je baby prematuur?

Wordt je kindje geboren voor een zwangerschapsduur van 37 weken, dan spreken we van prematuur. Deze kindjes moeten vaak enkele dagen of weken verblijven op de neonatale intensive care unit, ofwel NICU.

Het is een zware en emotionele tijd. Je kindje ziet er klein en fragiel uit en heeft wat extra zorg nodig. Vaak liggen deze kindjes in de couveuse, met plakkers, slangetjes en buisjes, wat als ouder natuurlijk moeilijk is om te zien.

De couveuse

Baby’tjes die op de NICU terechtkomen, worden meestal in een couveuse of warmtebed gelegd. Deze couveuse is een beetje zoals de warme baarmoeder. Het bedje is omgeven door plexiglas, maar er zijn wel armgaten voorzien om je kindje te kunnen vasthouden en verzorgen, waardoor je als ouder dus wel dichtbij kan zijn. In de couveuse kan op een heel makkelijke manier de temperatuur en luchtvochtigheid worden geregeld, wat nodig is bij heel vroeg geboren kindjes, aangezien zij zelf moeilijk hun temperatuur kunnen regelen.

Een couveuse kan uiteraard ook geopend worden om je kindje te kunnen verzorgen of vasthouden. Dit is bijvoorbeeld heel handig wanneer je als ouder aan kangoeroezorg doen. Kangoeroeën bevordert de verbinding tussen ouder en kind, en kan de groei en ontwikkeling van je kindje versnellen.

Soms is het ook nodig dat er een sonde of infuus wordt aangelegd om zo bepaalde voedingsstoffen of medicatie makkelijk aan je kindje toe te dienen. Vaak worden er ook plakkers gebruikt om bepaalde waarden constant te kunnen meten. Op deze manier weten dokters snel wanneer er iets mis is.

Veel voorkomende medische problemen

- Onrijpheid van de longen

De longen zijn pas volledig ontwikkelt vanaf de 34ste week van de zwangerschap. Kindjes die vroeger geboren worden, moeten dus vaak extra beademd worden om de longen aan te sterken.

- De huid ziet er wat geler uit

De lever van je kindje is vaak nog niet volledig ontwikkeld en kan de afbraakproducten van rode bloedcellen nog niet goed verwerken. Wanneer de waarden van je kindje te hoog worden, zal de arts opteren voor fototherapie. Hierbij zal een UV-lamp op je kindje worden gezet om de schadelijke stoffen af te breken.

- Groei en voeding

De darmen van je te vroeg geboren kindje zijn nog niet volledig ontwikkeld waardoor ze voeding nog niet goed kunnen verdragen. Er kan dan gekozen worden voor een slangetje van de neus naar de maag of een infuus, om zo de juiste stoffen toch toe te dienen.

Als mama kan je de eerste weken nog niet meteen borstvoeding geven, gezien je kindje daar nog niet sterk genoeg voor is. Je kan wel al moedermelk afkolven, zodat dit via de sonde gegeven kan worden.

- Temperatuurregeling

Zoals eerder aangehaald kunnen prematuurtjes zelf moeilijk hun temperatuur regelen. Dit wordt voor hen gedaan door middel van de couveuse of een warmtebed.

- Te laag suikergehalte

Prematuurtjes hebben minder reserves dan andere baby’s en missen nog wat babyvet. Dit suikergehalte wordt op peil gehouden met (extra) voeding.

- Verminderde afweer

Het afweersysteem van te vroeg geboren kindjes is nog niet volledig ontwikkeld, waardoor ze vatbaarder zijn voor ziektes en virussen. Op de NICU is hygiëne daarom een topprioriteit en zal een arts bij twijfel snel antibiotica toedienen uit voorzorg.

Wanneer mag je naar huis?

Over het algemeen mag je kindje naar huis als hij/zij geen van bovenstaande medische problemen meer heeft. Eventueel kan er extra begeleiding nodig zijn om de ontwikkeling en groei goed op te volgen.

Hoelang je kindje in het ziekenhuis moet verblijven hangt hard af van de situatie. Dit kan variëren van weken tot soms maanden. Als ouder is er natuurlijk niets erger dan zonder je kindje naar huis keren en elke dag ver moeten rijden om toch dichtbij je kindje te kunnen blijven. Gelukkig kan je dan terecht in het Ronald McDonald Huis op loopafstand van het UZ Brussel. Hier kan je even helemaal tot rust komen, je zorgen vergeten en toch de prachtige kersverse momenten met je kindje beleven.

7 tips voor jou als ouder

1. Neem zelf voldoende rust en eet gezond. Hoe fitter jij je voelt, hoe beter je er kan zijn voor je kindje.

2. Dit is een spannende en nieuwe tijd. Vraag daarom hulp aan vrienden en familie waar nodig. Ook in het ziekenhuis zelf zijn psychologen en maatschappelijk werkers aanwezig aan wie je vragen kan stellen.

3. Geniet van elk moment en maak foto’s van je kindje. Dit is ook heel goed voor de verwerking achteraf.

4. Er bestaan verschillende verenigingen gericht op ouders met premature kindjes, waar je lotgenoten vindt (bijvoorbeeld: VVOC, …).

5. Gun jezelf de tijd om deze periode te verwerken en om te wennen aan de nieuwe situatie.

6. De hersenen van je kindje zijn nog niet helemaal ontwikkeld, waardoor het moeilijk is om prikkels te verwerken. Doseer daarom binnen- en buitenactiviteiten en las voldoende rustmomenten in.

7. Uiteraard wil je je vooral ontfermen over je kindje, maar vergeet geen aandacht te schenken aan eventuele broertjes of zusjes, en aan je partner.

Bron: https://www.24baby.nl/baby/gezondheid/prematuur-kindje/

--

--

Ronald McDonald Huis Brussel

Wij bieden een thuis aan families van gehospitaliseerde kinderen. Zo zijn de belangrijkste mensen altijd dichtbij. https://linktr.ee/RonaldMcDonaldHuisBrussel